Quis custodiet ipsos custodes?

petak, 20.09.2013.

Dal' je sve samo jeftin trik?

Kada sam u inozemstvu držim se pravila da nikada ne napadam vlastitu zemlju niti njenu vladu.
Sve to nadoknadim kad se vratim kući
.

Winston Churchill


Svjedoci smo još jednom u nizu veleizdajničkih poteza opozicije koja se nakon rasprodaje nacionalnog bogatstva i dovođenja zemlje na rub propasti sada ponaša kao da su pali s Marsa ili kao da je to bila neka druga stranka. Kao da njih nije bilo nigdje, kao da je sve to (ne)djelo jednog čovjeka s kojim oni svi nemaju nikakve veze niti su od njega imali koristi dok je za njih osvajao vlast i dijelio im sinekure.

Opozicija je u cilju rušenja i opstrukcije vlasti (osim što tako instruiraju vlastite članove da podmeću klipove gdje je god to moguće) počela otvoreno lobirati protiv vlastite zemlje i izvan njenih granica.

Ali ne bih više o njima, svi znamo što su i kako su radili, od gradskih do državnih struktura, ne bih ni o tome je li nam cijeli taj cirkus sa EU bio potreban i tko je tu u pravu.
To su velike teme, stari grijesi koji bacaju duge sjene, ali ima takvih grijeha i kod nas u gradu, s njima se susrećemo, vidimo ih, čujemo i osjetimo svaki dan.

Osim nesnosnog smrada koji se širi našim gradom prilikom svake promjene vremena, najčešća tema kuloarskih razgovora je sramotna posljednja sjednica Gradskog vijeća. Aii rekao bih da je bila sramotna u mnogim segmentima, a ne samo u onom o kojem se najviše priča, a to je neprihvaćanje izvještaja o poslovanju ROG-a.

Dakle ne izvještaja o uređivačkoj politici, nego poslovanju, koje je pozitivno u ovim teškim vremenima..

Kao da je svjesno napravljen skandal sa samo jednim izvještajem da bi ostali prošli nezamijećeno (Kako bi rekao Balašević "Dal' je sve bio samo fol?").

Poslovanje u današnje vrijeme bilo koje firme, a ne samo firmi u vlasništvu grada, vrlo je teško i kompleksno, bremenito problemima.

Vjerujem da se za većinu nas običnih građana poslovanje može pojednostaviti i objaviti na stranicama grada na pregledan način, a to je da se za sve firme u gradskom vlasništvu jednostavno navede:
- koliko imaju zaposlenih
- kolika je prosječna neto plaća
- koliki su ukupni prihodi koje su ostvarili po svim osnovama
- koliki su rashodi po svim osnovama (plaće, troškovi prostora, grijanja, hlađenja, jer pretpostavljam da samo u poduzetničkoj zoni klima uređaj od 120 000kn nešto i troši, ili možda obzirom koliko je koštao radi kao perpetuum mobile bez ikakvog utroška energije, troškovi službenih putovanja, dnevnica, telefona i sl.)

Jer nakon maratonske sjednice izbombardirani hrpom cifri teško da možemo donesti meritorni sud kako nam posluju firme. Ovako, laički gledano, za većinu njih otprilike možemo pretpostavit kako posluju, ali bilo bi lijepo da si netko u općini, a ima ih dovoljno zaposlenih/besposlenih, uzme malo vremena i složi neku jednostavnu tablicu sa tim podacima.

Iako se ne može sve gledati crno-bijelo, sigurno je da postoje prostori za uštedu.
Konkretno, kako mi kaže jedan prijatelj, sigurno postoje i gradski prostori koji zjape prazni a u centru su grada, pa bi se neke firme koje su možda nezgodno dislocirane mogle preseliti u grad.

Kao kandidat se nameće Poduzetnička zona, koja bi uštedila na grijanju, hlađenju, prijevozu, a možda bi se našao netko da otkupi i taj legendarni klima uređaj od 120 000kn, pa bi bar nešto zaradili.

Ako već nitko u općini te podatke ne želi na tako jednostavan način prezentirati običnom puku, možda bi to mogao biti zadatak dostojan opozicionara.
Oni su većinom mlađi i informatički pismeniji od vladajućih, internet je omiljeniji medij komunikacije s biračima, simpatizerima i ostalima, obzirom da ostale vidove sučeljavanja i sukobljavanja sa vladajućima uglavnom izbjegavaju.

Pa ćemo onda možda moći i svi mi dati neki suvisli prijedlog kako da se poslovanje gradskih firmi poboljša.

Do tada ostaje samo da nagađamo, povremeno čujemo kako je opet netko bez natječaja primljen, i zaključimo da smo dobili kontinuitet vlasti, kako smo uostalom na izborima i odabrali.

A oni će poslovanja moći sakrivati ili uljepšavati kako im se prohtije.

Smrad kanalizacije neće moći ni skriti ni uljepšati, ali kako većina njih nosom para nebo, možda ga ni ne osjete.
Za nas ostale ih i onako nije briga.


Na današnji dan 1863. umro Jacob Grimm, 1934. rođena Sophia Loren,1954. rođen Vladimir Tkačenko (legendarni ruski brkati centar, sjećate li se da je jednom davno čini mi se krajem 70-ih igrao pripremnu utakmicu i u našoj dvorani u Ogulinu), 2005. umro Simon Wiesenthal.

Simon Wiesenthal je prije rata bio arhitekt. Poslije rata, na jednoj večeri, prijatelj koji je također preživio holokaust i postao ugladni draguljar ga je pitao zašto se nije vratio arhitekturi već je posvetio život progonu nacista.
On mu je odgovorio:
- Vi ste religiozan čovjek.
Vjerujete u Boga i život poslije smrti. I ja isto vjerujem.
Kad zajedno dođemo na drugi svijet i sretnemo milione Židova koji su pobijeni u logorima, pitat će nas "Što ste uradili?".
Bit će mnogo raznih odgovora, Vi ćete reći "Bio sam draguljar", netko drugi će reći "Švercao sam kavu i cigarete", netko će reći, "Gradio sam kuće".
A ja ću reći "Nisam vas zaboravio".


- 05:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 06.09.2013.

Ušutkajte ROG

"Niste preobratili čovjeka ako ste ga ušutkali."
John Morley


Maratonska sjednica Gradskog vijeća završena je debelo iza ponoći sa srijede na četvrtak. Bila je zanimljiva, žustra, dinamična i pokazala je bahatost vladajućih na koju smo na žalost navikli, ali je donesla i jedan novi moment, a to je da ćemo ubuduće biti lišeni mogućnosti da njihovo iživljavanje nad demokracijom i otvoreno izrugivanje sa svima nama direktno slušamo putem Radio Ogulina.

Naime, odlučiše da prijenosa sjednica više neće biti. Valjda su zbrojili 2 i 2 i shvatili da im svako iznošenje bilo kakvih podataka o poslovanju grada i njihovom radu u javnost i bilo kakav javni nastup njihovih vijećnika donosi samo štetu i sramoti ih, pa su odlučili da prijenosa više nema. Isto kao i za izbore, zaključili su da im je najbolje da šute i da se za njih ne čuje.
Oni imaju svoje visoke plaće, svoje dnevnice, svoje nadzorne odbore i povjerenstva za javnu nabavu, nikome ne polažu račune za svoj rad, a svake 4 godine ih narod Ogulina honorira reizborom, pa čemu onda da se blamiraju i da javnost zna što rade i kako raspolažu našim novcem..

Nekada davno u stripu Talični Tom bila je jedna epizoda u kojoj Billy the Kid pljačka kočije. I onda ode obaviti nešto u grad, i ostavi natpis da će se vratiti i da putnici koji naiđu ostave sve svoje dragocjenosti na mjestu gdje on inače pljačka, i svi to naravno naprave.

I onako se ono što narod kaže nije slušalo, a sad ni narod više neće slušati. Imali smo priliku, izabrali smo, i sad rade ono što su i obećali kada su obećali kontinuitet, samo još arogantnije i bezobraznije.

Bilo je na sjednici svega i svačega, ali izdvojio bih samo jedan apsurd u ponašanju lokalne vlasti i vlastodržaca.

Prihvaćeni su izvještaji o poslovanju svih poduzeća u gradskom vlasništvu osim izvještaja Radio Ogulina.

Radio Ogulin je u vlasništvu grada, iako grad već dugo ne uplaćuje ROG-u ni lipe.
Ali i dalje njime upravlja.
ROG dobija nacionalne nagrade za svoj program i neke inovativne emisije. Bez obzira što bi se moglo naći dosta zamjerki na program i koncepciju, u cjelini to je naš radio, i cijenjen je, očito više od struke nego od vlasti.

Prihvaćen je izvještaj o radu poduzetničke zone, u koju je do sada utučeno oko 28 000 000 kn sa očajnim rezultatima, i bez perspektive da se to promijeni.
Naslušali smo se do sada o silnim investitorima i radnim mjestima, pred svake izbore i kad god je vladajućima zatrebalo, tako da je valjda i njima samima postalo glupo stalno ponavljati iste laži i obmane, ali ih ponavljaju.

O zoni smo svi ogulinski blogeri (još čekamo neki za vlast afirmativni blog koji će dati drugačiji pogled na neumoljive brojke i njihovu zastrašujuću nesposobnost) pisali puno puta, nabrajali potencijalne investitore i firme koju su trebale doći, nabrajali one koji su već potpisali ugovore, nabrajali utrošena sredstva i neispunjena obećanja, pa ovaj put idem malo drugačijim pristupom.

Da ne ispadne da samo prigovaram jer je to najlakše, evo jedan ozbiljan i konstruktivan prijedlog gradskoj upravi.

Za troje ljudi zaposlenih u Poduzetničkoj zoni godišnje se za troškove prijevoza izdvaja 40 000 kn.

Obzirom da odnedavno imamo taxi službu u Ogulinu, koja vozi do Josipdola za nekih 15kn, pretpostavljam da bi vožnja do Otoka Oštarijskog bila dvostruko jeftinija.
Zašto grad ne bi sklopio sa njima ugovor po kojima će oni koji dobijaju plaću za dolazak na posao u poduzetničku zonu biti prevoženi taxijem?

Neka je to godšnje nekih 220 radnih dana, i neka cijena vožnje u jednom smjeru bude 10 kn, to je 20 kn dnevno, to je cca 4400kn godišnje. Obzirom da bi se ugovaralo na godišnjoj razini, siguran sam da bi se dobio i neki popust, od barem 10-ak posto, pa bi cijena mogla biti 4000kn.

Što je 10 puta manje no što im se sada isplaćuje za dolazak na posao.

Dakle, oni će imati komfor, mali poduzetnik će imati sitan ali siguran prihod, a grad će uštedjeti za današnju situaciju nemali novac.

Na današnji dan 1522. jedini preostali od 5 brodova iz Magellanove ekspedicije se vratio u Španjolsku, 1566. umro sultan Sulejman Veličanstveni, 1943. rođen Roger Waters, 1998. umro japanski režiser Akiro Kurosawa.

- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 03.09.2013.

Radovi i bajke

"Kada se utapate, ne razmišljate: "Bio bih izuzetno zadovoljan kada bi netko primjetio moje utapljanje i došao i spasio me." Samo vrištite."
John Lennon

Gorivo je opet poskupilo, što i nije neka vijest, i što je čini se neizbježno. I na što nemamo nikakav utjecaj, ali se možemo zapitati što sa tim silnim novcem i dobiti čini mađarski MOL.
E pa čini što hoće, nama ostavljajući mrvice.
A zašto?
Pa zato što može.

I zato što je u jednom od veleizdajničkih poteza rasprodaje nacionalnog bogatstva i prodaje strateških interesa zemlje za navodno 10 mil EUR bivši premijer omogućio da MOL bez obzira na stvarni udio u vlasništvu, de facto upravlja Inom.

Ne da mi nešto osjetimo da oni upravljaju drugačije nego se Inom upravljalo prije, jer oduvijek je bila najlukrativnije područje političkog i svakog inog uhljebništva, ali strateški interesi su izdani, a da će na kraju ispasti da je za sve kriv samo jedan čovjek.
Što narod misli o njemu i njegovoj stranci pokazuje na svakim izborima, pa po tome ispada da u stvari i nije kriv, i da narod bolje nije ni zaslužio.

Ono što je meni besmisleno je da našu benzinsku renoviraju, i to tako da je uređuju izvana, a da ne mijenjaju tankove koji su već prilično stari i za koje pretpostavljam da isto tako imaju vijek trajanja, a da su za sigurnost svih nas bitniji od vanjskog izgleda i prodajnog prostora.

Da ne ispadne da je samo MOL kriv za sve skuplje gorivo, ono je svugdje skupo, i u svim zemljama najveći dio prihoda od prodaje goriva ide direktno državi.
A kako ona troši svjedoci smo svakodnevno.

Još jedan graditeljski projekt se intenzivno provodi, a to je Ivanina kuća bajki.
Nisam o njemu do sada pisao, ali Nešine slike i promišljanja na blogu sa kojima se slažem, su me potakla da nešto ipak i o tome napišem.

Prvo pohvala, jer je za pohvaliti da su za investiciju dobijena sredstva iz fondova EU, što je jedina investicija koju je itko uspio u Ogulin dovesti, a da ju ne moramo u potpunosti mi plaćati.

Sama vanjska izvedba mi se ne sviđa, jer narušava izgled kule, i čini mi se da su tu restauratori i zaduženi za zaštitu spomenika kulture zakazali.
Konačnu ocjenu ćemo moći dati tek kad se svi radovi završe, ali za sada mi se čini da to neće baš biti uklopljeno u kulu na prirodan način, i da će se ipak isticati i malo bosti oči.
Kako je financirana iz fondova EU, možda je ipak netko tamo bio savjesniji, pa će i konačni projekt biti dobar.

Kula kao takva nije obuhvaćena ovim projektom, iako bi i nju trebalo u nekim segmentima restaurirati, stolarija je u očajnom stanju, pitanje je kakav je krov. Možda kada se otvori kuća bajki i to dođe na red.

Kad sam već u fazi zakašnjelog komentiranja raznoraznih radova, ne znam kako vama, ali meni instalacija metalnog križa na Marmontov most u Oštarijama djeluje blasfemično. Jednostavno na tom mostu mu nije mjesto.

Slijedi nam ljepše i toplije vrijeme, prema pretpostavkama meteorologa.
Nama oni ne trebaju, dovoljno je da prošećemo oko zgrade suda i nekadašnjeg kina i osjetimo smrad koji najavljuje promjenu vremena.
Ima još mjesta u gradu gdje se to može detektirati, tako da bismo mogli organizirati i turističke ture i pokazivati kako smo mi ekološki osvješteni i u skladu sa prirodom, jer eto prirodnim metodama predviđamo promjene vremena.


Na današnji dan 1189. krunisan kralj Ričard Lavljeg Srca, 1752. Engleska prešla na gregorijanski kalendar, 1939. Engleska, Francuska i Australija (koja je u to doba imala 2800 vojnika!?) objavile rat Njemačkoj, 1969. umro vijetnamski političar Ho Ši Min, 1991. umro režiser Frank Capra ("Divan život").

- 07:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #