Quis custodiet ipsos custodes?

petak, 20.09.2013.

Dal' je sve samo jeftin trik?

Kada sam u inozemstvu držim se pravila da nikada ne napadam vlastitu zemlju niti njenu vladu.
Sve to nadoknadim kad se vratim kući
.

Winston Churchill


Svjedoci smo još jednom u nizu veleizdajničkih poteza opozicije koja se nakon rasprodaje nacionalnog bogatstva i dovođenja zemlje na rub propasti sada ponaša kao da su pali s Marsa ili kao da je to bila neka druga stranka. Kao da njih nije bilo nigdje, kao da je sve to (ne)djelo jednog čovjeka s kojim oni svi nemaju nikakve veze niti su od njega imali koristi dok je za njih osvajao vlast i dijelio im sinekure.

Opozicija je u cilju rušenja i opstrukcije vlasti (osim što tako instruiraju vlastite članove da podmeću klipove gdje je god to moguće) počela otvoreno lobirati protiv vlastite zemlje i izvan njenih granica.

Ali ne bih više o njima, svi znamo što su i kako su radili, od gradskih do državnih struktura, ne bih ni o tome je li nam cijeli taj cirkus sa EU bio potreban i tko je tu u pravu.
To su velike teme, stari grijesi koji bacaju duge sjene, ali ima takvih grijeha i kod nas u gradu, s njima se susrećemo, vidimo ih, čujemo i osjetimo svaki dan.

Osim nesnosnog smrada koji se širi našim gradom prilikom svake promjene vremena, najčešća tema kuloarskih razgovora je sramotna posljednja sjednica Gradskog vijeća. Aii rekao bih da je bila sramotna u mnogim segmentima, a ne samo u onom o kojem se najviše priča, a to je neprihvaćanje izvještaja o poslovanju ROG-a.

Dakle ne izvještaja o uređivačkoj politici, nego poslovanju, koje je pozitivno u ovim teškim vremenima..

Kao da je svjesno napravljen skandal sa samo jednim izvještajem da bi ostali prošli nezamijećeno (Kako bi rekao Balašević "Dal' je sve bio samo fol?").

Poslovanje u današnje vrijeme bilo koje firme, a ne samo firmi u vlasništvu grada, vrlo je teško i kompleksno, bremenito problemima.

Vjerujem da se za većinu nas običnih građana poslovanje može pojednostaviti i objaviti na stranicama grada na pregledan način, a to je da se za sve firme u gradskom vlasništvu jednostavno navede:
- koliko imaju zaposlenih
- kolika je prosječna neto plaća
- koliki su ukupni prihodi koje su ostvarili po svim osnovama
- koliki su rashodi po svim osnovama (plaće, troškovi prostora, grijanja, hlađenja, jer pretpostavljam da samo u poduzetničkoj zoni klima uređaj od 120 000kn nešto i troši, ili možda obzirom koliko je koštao radi kao perpetuum mobile bez ikakvog utroška energije, troškovi službenih putovanja, dnevnica, telefona i sl.)

Jer nakon maratonske sjednice izbombardirani hrpom cifri teško da možemo donesti meritorni sud kako nam posluju firme. Ovako, laički gledano, za većinu njih otprilike možemo pretpostavit kako posluju, ali bilo bi lijepo da si netko u općini, a ima ih dovoljno zaposlenih/besposlenih, uzme malo vremena i složi neku jednostavnu tablicu sa tim podacima.

Iako se ne može sve gledati crno-bijelo, sigurno je da postoje prostori za uštedu.
Konkretno, kako mi kaže jedan prijatelj, sigurno postoje i gradski prostori koji zjape prazni a u centru su grada, pa bi se neke firme koje su možda nezgodno dislocirane mogle preseliti u grad.

Kao kandidat se nameće Poduzetnička zona, koja bi uštedila na grijanju, hlađenju, prijevozu, a možda bi se našao netko da otkupi i taj legendarni klima uređaj od 120 000kn, pa bi bar nešto zaradili.

Ako već nitko u općini te podatke ne želi na tako jednostavan način prezentirati običnom puku, možda bi to mogao biti zadatak dostojan opozicionara.
Oni su većinom mlađi i informatički pismeniji od vladajućih, internet je omiljeniji medij komunikacije s biračima, simpatizerima i ostalima, obzirom da ostale vidove sučeljavanja i sukobljavanja sa vladajućima uglavnom izbjegavaju.

Pa ćemo onda možda moći i svi mi dati neki suvisli prijedlog kako da se poslovanje gradskih firmi poboljša.

Do tada ostaje samo da nagađamo, povremeno čujemo kako je opet netko bez natječaja primljen, i zaključimo da smo dobili kontinuitet vlasti, kako smo uostalom na izborima i odabrali.

A oni će poslovanja moći sakrivati ili uljepšavati kako im se prohtije.

Smrad kanalizacije neće moći ni skriti ni uljepšati, ali kako većina njih nosom para nebo, možda ga ni ne osjete.
Za nas ostale ih i onako nije briga.


Na današnji dan 1863. umro Jacob Grimm, 1934. rođena Sophia Loren,1954. rođen Vladimir Tkačenko (legendarni ruski brkati centar, sjećate li se da je jednom davno čini mi se krajem 70-ih igrao pripremnu utakmicu i u našoj dvorani u Ogulinu), 2005. umro Simon Wiesenthal.

Simon Wiesenthal je prije rata bio arhitekt. Poslije rata, na jednoj večeri, prijatelj koji je također preživio holokaust i postao ugladni draguljar ga je pitao zašto se nije vratio arhitekturi već je posvetio život progonu nacista.
On mu je odgovorio:
- Vi ste religiozan čovjek.
Vjerujete u Boga i život poslije smrti. I ja isto vjerujem.
Kad zajedno dođemo na drugi svijet i sretnemo milione Židova koji su pobijeni u logorima, pitat će nas "Što ste uradili?".
Bit će mnogo raznih odgovora, Vi ćete reći "Bio sam draguljar", netko drugi će reći "Švercao sam kavu i cigarete", netko će reći, "Gradio sam kuće".
A ja ću reći "Nisam vas zaboravio".


- 05:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #