Quis custodiet ipsos custodes?

četvrtak, 08.08.2013.

Najskuplji barometar na svijetu

"Preduvjet da bi razumjeli stranu zemlju je da ju pomirišete".
Rudyard Kipling

Da je kojim čudom jučer veliki autor "Knjige o džungli" prošetao našim gradom da osjeti atmosferu i miris sajmenog dana, pitanje je kakav bi dojam stekao o našem gradu i našoj zemlji.

Užasan smrad koji se širio gradom još jednom nas je podsjetio da valjda dolazi promjena vremena, i da su silni deseci miliona koji su utučeni u nedovršenu kanalizaciju dokaz nestručnosti, nepotizma i nesposobnosti onih koji su dopustili da se izvede na takav način, a pogotovo zato što je financirana našim novcem.
Ali kad se financira našim novcem, očito nitko ne kontrolira, dok bi se kod financiranja iz fondova EU vodilo računa o svakoj lipi, i sigurno bi izvedba bila kvalitetnija, a i jeftinija.
Jedino što onda ne bi preteklo novaca za crne torbe.
Ovako sve pokazuje da nije projekt kanalizacije pokrenut radi poboljšanja kvalitete života u gradu, jer sve do sada napravljeno pokazuje upravo suprotno, već da se zadovolje neki privatni i partijski interesi i namire neki drugovi.

Ako je točno da je i eksploziju u sedmerokatnici izazvao plin iz kanalizacije, onda je to strašno, jer puka je sreća da nitko nije stradao u eksploziji, iako su oštećena dva stana. Reakcije gradskih vlasti nije bilo, ili ako je i bilo, nismo za nju čuli.

Bio je sajmeni dan, plac začuđujuće prazan, možda zbog godišnjih, možda zbog fiskalizacije. I jedno i drugo razumijem i opravdavam.
Možda se moglo to riješiti i drugačije, pa da se i prekupcima omogući da i dalje rade, ali da konačno plate i svoj dug državi.
Ovako porezna to sve prebija preko koljena, pri čemu joj je koljeno malo da bi recimo prebila trgovačke lance.
Obzirom da mnogi ostave pokoju lipu pri izvraćanju kusura, sa velikom sigurnošću se može reći da je teško moguće da bi kontrola bilo koje blagajne u trgovinama pokazala da stanje štima u lipu. No naravno, za razliku od malih trgovaca i malih ugostitelja koje zbog par kuna zatvaraju, ove neće dirati.
Malima će skinuti glavu, velikima kapu.

S druge strane, još jedna sumanuta eskapada poreznih inspektora, zbog koje bi onaj tko je to naredio i dozvolio morao ostati bez posla u najmanju ruku. Zatvorili su hotel koji je usred turističke sezone bio pun radi neplaćenog poreznog duga.
Da bi ga par sati nakon toga opet otvorili, naravno nakon što su razjurili goste. Divna reklama za našu zemlju.
Doslovno da čovjek pomisli da je to namjerna opstrukcija paradržavnog aparata, jer zaista tko normalan usred sezone hotel koji očito posluje, dakle i zarađuje i time može vratiti dug, zatvara.
Naravno da se zakon mora poštovati, i da mora se vratiti dug, ali treba imati i mrvicu zdravog razuma , pa vidjeti na koji način se to sve može izvesti, a da nitko ne bude oštećen. Valjda je i poreznoj inspekciji u cilju očuvanje radnih mjesta i punjenje proračuna na održiv način, a ne ubijanje svinje radi kile mesa.

Na ovaj način gube svi, osim onih koji su se slijepo držali slova zakona, a zbog kojih i srljamo u provaliju.
Jer vjerujem da u zakonu ima modusa koji bi mogli pomoći da se situacija riješi, u krajnjoj liniji, par sati nakon što je hotel zatvoren ponovno je otvoren.
Valjda zbog negativnih kritika javnosti, koja je očito jedini korektiv svake, pa i ove vlasti, koja je obećala da će biti pravedna, poštena i stručna.

S nadolazećom promjenom vremena nesnosni smrad se smanjio pa najskuplji svjetski barometar sada može očekivati ogromne količine kiše, a mi onda opet možemo očekivati iskakanje šahti, pucanja cijevi i sve ono što nam je nedovršena kanalizacija već priređivala.

Ostaje da vidimo kako će nadležni reagirati na ovo što se dogodilo, pri čemu mi se čini da tu ima posla za dva stupa vlasti (sudski i izvršni), a ako naše naručioce smatramo lokalnom verzijom zakonodavne vlasti, onda ima posla i oko njih.


Na današnji dan 1879. rođen Emiliano Zapata, 1928. umro Stjepan Radić, 1930. rođen Andy Warhol, 1937. rođen Dustin Hoffman, 1963. velika pljačka vlaka u Velikoj Britaniji.

- 10:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #